"viata nu este despre cum supravietuiesti in furtuna, ci despre cum dansezi in ploaie."

O fi de la caldura

Oricare ar fi motivul, lumea a luat-o razna. Si cand zic lumea ma refer la doctorita care era de garda vineri la Spitalul de Urgente din Galati. "Doamna doctor chirurg", nu altceva, Chirila Dobre Aura. As fi putut spune ca e o vaca, dar vacutele sunt blande si dau lapte.

In toate randurile, nu doar in primul, trebuie sa subliniez mult, cu vreo 3-4 linii, mai groase, asa, ca nu imi pasa cat de mult bine le-a facut ea unora sau altora, ca atunci cand intra in sala de operatii pasarile incep sa cante si Soarele iese din nori, ca astea sunt conditiile in spitale, ca nu conteaza decat aptitudinile unui medic si nu personalitatea lui, sau ca exista oricare alt argument care sa scuze atitudinea profesionista a acestei femei cu pretentii de cadru medical.

In fapt, ca sa zic asa, Bobo, ala micu de loveste oamenii pe trecerea de pietoni s-a taiat vineri la mana. Nimic grav, daca prin taietura nu i s-ar fi vazut osul si carnea, cum zicea el, alba ca pieptul de pui. Si du-te repede la Urgente, si roaga-te pe drum sa aiba aia macar seringa sa iti faca anti-tetanos ca deh, asa se face. Ceasul arata ora 1.

Ajunsi la Urgente, supriza, seringi mai aveau. Nu aveau doctor care sa ii puna copci. Ca cica de cand cu intrarea in Uniune, daca te coase asistenta, ramane fara loc de munca. Si stai sa iti faci fisa de internare, du-te acasa, ia-ti pijamale, daca nu ai unele bune, ia-ti de la magazin ca nu poti sa stai cu orice pijamale in sectia de Chirurgie, pe drum ia ata de sutura, spirt si pansamente, ca deja anti-tetanosul ti l-au facut cu seringa de la ei si pe urma urca si asteapta. Cat sa astepti?! Cat trebuie.

Vazand ca timpul se scurge si degeaba,dupa doua ore de asteptare pentru un caz venit de la Urgente care nu necesita interventie chirurgicala, si fiind in Galati care e miic, miiic, miiiic de tot,iar vestile circula mai repede decat toti ursuletii si toate pisicutele cu numere de Germania sau Bulgaria pe care si le iau cocalarii si se plimba cu ele prin Tiglina, cineva, care poate se afla in conducerea spitalului, o suna pe "doamna doctor", si o roaga, daca poate, sa il coase pe baiat cat mai are sange in el, ca e slab si s-ar putea sa ramana fara daca mai asteapta mult. Pe la ora 4 si jumatate,la fel ca in spectacolele de magie, cand iese un iepuras din joben,cu toate ca tu ai vazut ca nu era nimic in el, apare de unde nici nu te astepti "doamna doctor". Care "doamna doctor" ii spune clar si raspicat lu' ala micu', ca na, de la juramantul lui Hipocrate i s-a imbunatatit dictia, ca il coase cand are ea chef. Si ii intoarce spatele, intra in cabinet si se apuca de lucruri cu adevarat importante. Isi aprinde o tigara si bea o cafea. Deci pe pile nu merge, bani n-a vrut sa ia. Cine zicea ma, ca nu mai sunt oameni cinstiti in sistemul sanitar romanesc? Bun, si totusi, ce e de facut? Pai n-a zis femeia? Asteapta sa vina cheful.

Si cheful s-a lasat asteptat pana pe la ora 22.15. Degeaba, tot n-a venit. Si pe langa Bobo, caruia sangele incetase de mult sa ii mai curga siroaie, mai venisera 2 alti nesimtiti din astia, unul cu degetul retezat de tot si altul cu o bucata de tabla bagata in mana, care asteptau cu sufletul la gura sa vada daca or sa intre in Cartea Recordurilor pentru cea mai lunga asteptare. Sau poate si "doamna doctor" incerca sa doboare un record in seara aia. Cei mai multi pacienti ignorati intr-o zi de garda.

Saaau,saaaaaaaaaau poate concura pentru titlul de cea mai proasta din lume. Proasta adica neprofesionista, nu altceva, doamne-fereste, cum ar fi sa jignesc ditai cadru medical. Si daca era asa,sper ca a castigat. Sper ca premiul cel mare sa fie e excursie-dus, la dracu' si ea sa se duca. Zic, nu stiu. Sper.

7 comentarii:

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Marinela spunea...

Exact asa am patit si eu cu mama la urgente la Suceava...nu putea respira...ne-am speriat si ne-am dus la urgente,era sambata seara pe la ora 20.00... In panica de atunci geanta mamei a ramas la mine pe hol, am incercat sa intru sa-i dau banii la ea dar m-au dat afara...si incepe nebunia... A asezat-o pe un pat unde a stat vreo 3 ore fara sa-i faca nimic...mama respira greu si era cianotica si pt.ca tot intram in sala sa vad ce se intampla s-a infuriat dna doooctor Vintu Virginia...Tot intrebam de ce nu se ocupa nimeni de ea imi spuneau ca asteapta cardiologul de pe sectie..dar ea era singurul cardiolog din seara aceea(am intrebat la receptie mai tarziu)...Mai erau alti medici alte specialitati pe acolo,un du-te-vino permanent..nimeni nu o vedea pe mama...sau nu voiau sa se bage peste pacienta dnei doctor, nu stiu...Am stat pana la ora 3 dimineata...in acest timp i-a facut doar o electrocardiograma...nimic altceva...si a scris o reteta in bataie de joc... si a obligat-o pe mama sa semneze ca pleaca din spital de buna voie. Ne-a dat si o replica taioasa ...ca daca nu stateam in usa atat poate o consulta mai multttt...si cu un pahar cu apa cu zahar si Doamne ajuta am dus-o acasa pe mama...si luni dimineata a mers la cabinet particular...si astfel de cazuri sunt mii si nimeni nu ia nici o masura din pacate...oameni suferinzi care asteapta ce?....cadre medicale sa se indure de suferinta lor...

Anonim spunea...

...ce chestie...O "vaca nenorocita" de la chirurgie plastica n-a vrut sa-ti "carpeasca" odorul - interventie ce nu tine de chirurgia plastica ( mintenas ) nici macar in urma telefonului de la partid... Putea sa-i lase naibii pe ceilalti amarasteni cu oase rupte si deformate din sectia ei in stand bay pana la Pastele Blajinilor...dar ce inseamna sa nu ai carnet de partid si amant gen " uncle Fester " ori mai neaos, " Viorel a lu" madam Lis " Data viitoare sunati-l direct pe Bulbucasa ca sa fiti sigura de reusita. Si ascunde-ti prafurile lu " ala micu de respira greu si da peste oameni pe treceri de pietoni " sa nu se mai cresteze....

Anonim spunea...

O sa iti demonstrez pe scurt ca esti o habarnista, lafel de plastic si ironic ca si matale. O cheama Dobrea, nu Dobre! Nu bea cafea si nici nu fumeaza, dar aici probabil ca doreai, ca o inteligenta, sa denigrezi putin un om pentru ca nu a stat la picioarele tale cand ti sa parut tie ca trebuie facut asta!Nu se exsanghineaza nimeni printr-o taietura la nivelul antebratului oricat de multe oase crezi tu ca s-ar vedea sau alte elucubratii d'ale tale ( nu ma obosesc sa iti zic de ce pentru ca oricum nu ai intelege, nu te supara). Ar mai fi dar e prea mare deranjul, te las in frustrarile tale de blogger, da-ti cu parerea ca e dreptul tau dar mai bine fa asta la nivelul tau, ca ce ai scris mai sus, o tentativa de scris destept cu metafore si comparatii de scriitor in cautare de recunoastere in domeniu, provoaca greață! Nu ma intelege gresit dar textul tau e rautate si frustrare pura! Sper sa nu mai ai nevoie niciodata sa vii la spital! Numai bine!

Anonim spunea...

Sunt dezamagita de senzatia pe care am avut-o cum ca un medic te poate jecmani in acest hal: 600 lei extirapt o alunita, care nu avea mai mult de 5 mm diametru,+ 100 lei consultatia + 100 lei la scos fire, cand nici macar nu m-a vazut dr, ci asistenta. Si toate astea fara tarife afisate in cabinet, fara chitanta. Nici la Leventer in Bucuresti nu sunt asemenea tarife. Sa va dea Domnul dupa inima stimati medici!

Anonim spunea...

Am fost si eu consultat si operat de dna dr Chirila.Consultatia 100ron, interventia 640 cu tot cu examenul HP, 100 ron firele cu indicatiile postop si citire rezultat.
Preturile sunt cele de pe piata - pt ce am avut eu.
Dr Leventer e dermatolog.
Cabinetul foarte frumos,personal amabil, poti apela la telefon pt orice dupa operatie.
Minus - mica intarziere la ora consultatiei,

Justme,Georgia spunea...

Bravo! Unii o cunoaștem pe dna dr și ghici ce? Nu fumează și în plus chiar e profi. Și sunt convinsa ca nu a vorbit asa. Dar ce sa vezi? Nu e mai atractiv sa debita tâmpenii în scris? Și stai asa; o sa îmi șteargă și mie comentariul. 😀